Ízelítő Ó-Szerbia, Koszovó és Macedónia kincseiből

Ízelítő Ó-Szerbia, Koszovó és Macedónia kincseiből, Szerbia, 2018-09-10, Reggeli
  • Ízelítő Ó-Szerbia, Koszovó és Macedónia kincseiből
  • Szerbia | Szerbia
  • 2018-09-10 - 09-15
  • Reggeli
  • autóbusz
  • 110 000 Ft -tól
  • Árlista és Ajánlatkérés

A GPS koordináták nem elérhetőek

A keresett időpont már nem elérhető, kérjük keressen aktuális útjaink között!
Ellátás
reggeli
Közlekedés
autóbusz
Program
1. nap
Budapest - Zlatibor
Korai budapesti indulás után Röszkénél belépünk Szerbiába. Utazás a Bácskán keresztül a Dunáig, útközben kis délvidéki történelemóra. Utunkat a Szerémségen át folytatjuk Belgrádig, útközben ismerkedés a régió történelmével, jelenével. A Belgrádot elkerülő útról délre fordulunk. Lassan beérünk Közép-Szerbia hegyei közé. Csodálatos tájakon haladva, kis pihenőkkel jutunk el Montenegró és Szerbia határvidékére. Napunkat Szerbia egyik legszebb és leghíresebb, sok tekintetben nyugatias hegyvidéki üdülőhelyén, Zlatiborban fejezzük be.


2. nap
Zlatibor – Mokra Gora – Studenica – Novi pazar
Reggeli után a Mokra Gora (Nedves-hegység), a híres szerb filmrendező, Kusturica által annyira vidékére megyünk és felszállunk a sargani nyolcasra, azaz arra a rendkívüli keskenynyomtávú vasútra, mely rengeteg alagúton és viadukton át mássza meg a hegyeket, egy nagyobb szakaszon 8-as alakban (azaz egy helyen maga felett) haladva. (Ezen a vasúton forgatták az „Élet egy csoda! című filmet.) Sarganban átszállunk autóbuszunkra, de még nem hagyjuk el a Pazar hegyvidéket. Főutakon, majd szerpentineken utazunk Studenicába, a szerb fejedelemség és vallásosság bölcsőjébe. A XI-ik századi lenyűgöző templom, eredeti freskóival, az őt körülvevő fallal és kolostorépülettel a már sok ortodox templomot látott turistát is meglepi. A szerb kereszténység egykori központjából csak 60 km-t kell még mennünk, hogy elérjük a többségében muzulmán Szandzsák „fővárosát”, a 95%-ban muszlim Novi Pazart.


3. nap
Novi Pazar – Plavkovo – Rigómező – Pristina - Szkopje
Utunkat a korábbi szerb autonóm tartomány, mára a Föld 193 országából 111 által önálló államként elismert Koszovó felé vesszük utunkat. A Szerbia által ideiglenesként kezelt határon Koszovó északi, szerb többségű részébe érünk, melynek hangsúlyozását szinte minden kanyarban láthatjuk. Kosovska Mitrovicát, a szerbek elalbánosodó központját elhagyva albán és ismét muzulmán világba érünk. Koszovó mellet, a híres csaták történetéből ismert Rigómezőn felkeressük az itt meggyilkolt I. Bajazid szultán türbéjét és a török múzeumot. Innen irány Koszovó főváros, a bő 200 ezer lakosú Pristina. A városközpontban végigmegyünk a sétálóutcán, felkeressük II. Mehmet szultán mecsetjét, a török óratornyot, Szkander bég és kortárs albán függetlenségi politikus, Koszovó első elnöke, Ibrahim Rugova szobrát. Majd átsétálunk a még mindig épülő, de már felszentelt és használatba vett csodálatos szép, az albán származású calcuttai Szent Terét tiszteletére szentelt római katolikus székesegyházat. A rendelkezésre álló időtől függő hosszúságú szabadprogram után továbbutazunk dél felé, majd belépünk Macedóniába. Szállásunk Szkopjében, a macedón fővárosban lesz.


4. nap
Szkopje - Ohrid
Reggeli után szkopjei városnézésre indulunk, ismerkedés az 1963-as földrengésben összedőlt város megmaradt török és keresztény emlékeivel, a Vardar folyón átvezető középkori kőhíddal. Innen nyugatnak indulunk tovább. Áthaladunk Macedónia albán lakta vidékén, a muzulmán Tetovo mellett a katolikus Szent Terézről nevezett autópályán, majd délnek fordulva átkelünk a Bistra-hegységen és leérünk a Világörökségi Listán szereplő ohridi régióba. A fenséges Ohridi-tó területre a Balaton 2/3-a, de térfogatát tekintve annál 28-szor nagyobb. Ohrid városban a jellegzetes óvárosban sétálunk, felkeressük a Szent István korában épült csodálatos Szent Szófia bazilikát, majd az ohridi várat. Visszasétálva a kikötőbe hajóra szállunk és sétahajózást teszünk az átlagosan 150 m mély tavon. A félpanziót is igénylők macedón zenés, jellegzetesen helyi vacsorával zárják a napot.5. nap
Ohrid – Bitola – Krajnici - Leskovac
Reggeli után keletnek fordulunk, átkelve az Illír- és Istok-hegységek közötti hágón Bitolába érünk. Rövid pihenő a Dél-macedóniai városban, majd továbbutazunk Prilep városán és a Babuna-Dren hágón át a Vardar folyó völgyébe. Kavadarci városában az arra jelentkezők kb. 1 órás borkostoláson vesznek részt a híres macedón borászat egyik fellegvárában, a tikvesi pincészetben. A borkóstolásra nem jelentkezőknek ez alatt szabadprogram a kb. 30 ezres városkában. A jófajta déli borok ízlelése után északnak fordulunk. Utazás a Vardar, majd a Pčinja folyók völgyében Szerbiáig. Határátkelés után Leskovacra megyünk, itt lesz szállásunk.


6. nap
Leskovac – Nis - Budapest
Reggel Dél-Szerbia nagyvárosába, a kb. 200 ezer lakosú Nisbe megyünk. Látogatás a várban és a részben a keresztény lázadók kifőzött koponyáiból épített Koponya-toronynál. Rövid szabadprogram után hazaindulunk. Autópályán haladunk a Nagy-Morava folyó, majd a Duna mentén. Belgrádtól már az ismert úton közeledünk Budapestre. Érkezés az esti órákban.


Az ár tartalmazza
Szállás ***/*** szállodákban, utazás autóbusszal, reggeli, idegenvezetés
Az ár nem tartalmazza
Útlemondási biztosítás, Baleset-, betegség-, és poggyászbiztosítás, vacsora, fakultatív borkóstoló és a belépők (kb:800 szerb dinár, 1 euró és 200 macedón dénár)

Árlista és Ajánlatkérés

További időpontok:

Választott időpont: 2018-09-10 - 09-15 | 110 000 Ft -tól

Személyek összetétele
Kalkuláció
Szoba
Pótdíjak, illetékek és egyéb árak
Sztornó biztosítás: 0
Kalkulált részvételi díj: 0
A megrendelő elérhetőségei
Utasok adatai A megrendelő adatai másolása az 1. utashoz
Megszólítás Keresztnév Vezetéknév Születési idő (EEEEHHNN)
 
Megjegyzés:

A foglalási lap elküldésével még nem jön létre az utazási szerződés, az csak a szabad helyek ellenőrzése után általunk elkészített, Önnek megküldött "Utazási szerződés" kölcsönös aláírásával jön létre, majd  a részvételi díj előlegének vagy a teljes összegének irodánkhoz történő beérkezése után lép hatályba.

A végleges adatokat, köztük az árat és az esetleges kedvezményeket az "Utazási szerződés" tartalmazza.

Az "Utazási szerződés" szövege itt olvasható. KATT!