„Jó boroknak szép hazája, Erdély”
Erdélyi borút
Utunk fő célja ízelítőt adni a partiumi, erdélyi borokból, bemutatva ugyanakkor Nagyvárad, Kolozsvár, Nagyenyed, Gyulafehérvár városát és Vajdahunyad várkastélyét. Utunk során öt kiváló pincészetet keresünk fel, négynél borokat kóstolunk, egynél gyöngyöző borokat és pezsgőket.
Részletek:
Időpont: |
2023. július 14-16., szeptember 8-10., 3 nap / 2 éj |
Elhelyezés |
háromcsillagos szállodákban |
Ellátás |
félpanzió, öt borkóstoló, egy ebéd. |
Utazás: |
autóbusszal |
Idegenvezetés |
Erdélyben |
Részvételi díj: |
145 000 Ft/fő
|
Egyágyas felár |
22 800 Ft |
Utasbiztosítás |
1 800 Ft |
Útlemondási biztosítás |
2,5 % |
Belépők: |
kb. 60 RON
|
Utunk térképen:
Utunk fő célja ízelítőt adni a partiumi, erdélyi borokból, bemutatva ugyanakkor Nagyvárad, Kolozsvár, Nagyenyed, Gyulafehérvár városát és Vajdahunyad várkastélyét. Utunk során öt kiváló pincészetet keresünk fel, négynél borokat kóstolunk, egynél gyöngyöző borokat és pezsgőket.
- nap. Indulás kora reggel Budapestről, utazás Nagyváradra. Látogatás a püspökség fő látványosságainál: székesegyház, püspöki palota Szent László terem. Északra folytatjuk utunkat a Partiumban, azaz a Részeken északra, az apátságáról híres Szentjobbra. A nagy történelmi múlttal rendelkező, nemes borokat, egykoron a királyok borait termelő szőlészetben megnézzük az ültetvényt, a pincét, megismerkedünk a borok készítési módjával és megkóstolunk ötféle bort. Innen utunk a Szilágyságba, Kémerre vezet. Az itteni borok kiegyensúlyozottak, magas savtartalmuk miatt egyedi aromájúak és az ásványi anyagok gazdagsága miatt jellegzetes ízvilággal ismertetik a fogyasztót. A birtokon meglátogatjuk a szőlőt, a pincét, majd hatféle bort kóstolunk meg. A nap végén Zilahra megyünk, itt vacsorázunk szállodánkban.
- nap. Zilahról visszatérünk a Szilágysági-dombvidékre, méghozzá az izgalmas Kárásztelekre, ahol főként pezsgőt állítanak elő. A lebilincselő hegyek között még híres borászunk, boldogult Gál Tibor jelölte ki a „grand cru” dűlőt, melyen az ültetvényt telepítették. A pincelátogatás keretében gyöngyöző borokat és pezsgőket kóstolunk meg. Kárásztelekről Erdély szívébe, a „kincses” Kolozsvárra visz utunk. Ismerkedés a főtérrel, a bámulatos Szent Mihály templommal, a Mátyás király és vezérei alkotta szoborcsoporttal, Mátyás szülőházával, szabadprogram. Kolozsvárról a kollégiuma mellett borairól is híres Nagyenyedre megyünk. Rövid főtéri séta után megkezdjük ismerkedésünket a Nagyenyed-Csombord nevek jelezte méltán neves borvidékkel. Hatféle boron keresztül kapunk ízelítőt a helyi borokból. A nap végén gyulafehérvári szállásunkra megyünk, itt lesz vacsoránk is.
- nap. Reggeli után séta a gyulafehérvári vár belső utcáiban, megnézzük az 1000 éve az erdélyi katolicizmus központjának számító székesegyházat, benne Hunyad János sírjával. Az egykori kormányzói városból a Maros mentén utazunk Hunyad megyébe, ott is a Hunyadiak ősi fészkéről híres várkastélyhoz Vajdahunyadra. Visszatérve a Maros völgyébe hosszan kanyargunk a Sziget-hegység déli nyúlványai és a Ruszka-havasok között. A földrajzi értelemben vett Erdélyt éppen elhagyva elérjük az Arad-hegyaljai, más néven Ménesi borvidéket. A híres erdélyi bortudós, Csávossy György írta: A ménesi bor „…szikrát ad a szerelemnek, szárnyat a gondolatoknak, kandallótüzet a barátságnak”. Itt nyolcféle bort kóstolunk (köztük természetesen királyleánykát és fekete leánykát is), majd egy kései ebéddel készülünk fel a hazafelé tartó útra. Érkezés Budapestre Arad és Szeged mellett elhaladva az esti órákban.