Ízelítő Ó-Szerbia, Koszovó és Macedónia kincseiből

FOGLALÁS ITT!

Időpont:                      2018. szeptember 10-15.
Elhelyezés:                  *** és **** szállodákban
Ellátás:                        reggeli, fakultatív félpanzió
Utazás:                        autóbusszal
Részvételi díj:                         110 000 Ft
Útlemondási biztosítás:           1 640 Ft
Utasbiztosítás:                        3 390 Ft

Választható szolgáltatások
Egyágyas felár:
                       23 800 Ft
Félpanziós felár:                      15 000 Ft
Macedón borkóstoló:               3 900 Ft
Belépők: 800 szerb dinár, 1 euró és 200 macedón dénár

 

1. nap. Budapest - Zlatibor

Korai budapesti indulás után Röszkénél belépünk a Szerbiához tartozó Vajdaság Tartományba. Utazás Belgrádig, és útközben ismerkedünk Délvidék történelmével, jelenével. A Belgrádot elkerülő útról délre fordulunk. Lassan beérünk Közép-Szerbia hegyei közé. Csodálatos tájakon haladva, kis pihenőkkel jutunk el Montenegró és Szerbia határvidékére. Napunkat Szerbia egyik legszebb és leghíresebb, sok tekintetben nyugatias hegyvidéki üdülőhelyén, Zlatiborban fejezzük be.

2. nap. Zlatibor – Mokra Gora – Studenica – Novi pazar

Reggeli után indulunk Mokra Gorára, arra a vidékre, amelyet Emir Kusturica szerb filmrendező is nagyon kedvel. Itt felszállunk a „sárgáni nyolcas” nevű keskenynyomtávú, egészen rendkívüli vasútra, mely sok alagúton és viadukton át mássza meg a hegyeket. Egy nagyobb szakaszon 8-as alakban halad a pálya.  Többször érkezünk ugyanannak a hegyoldalnak a magasabban fekvő részére. Ezen a vasúton forgatták az „Élet egy csoda! című filmet. (A sárgáni nyolcasról ismertetőnk ITT található.) Sárgánban (Šargan) átszállunk autóbuszunkra, de még nem hagyjuk el a pazar hegyvidéket. Főutakon, majd szerpentineken utazunk Sztudenicába, a szerb fejedelemség és vallásosság bölcsőjébe. A XI-ik századi lenyűgöző templom, eredeti freskóival, az őt körülvevő fallal és kolostorépülettel a már sok ortodox templomot látott turistát is meglepi. A szerb kereszténység egykori központjából csak 60 km-t kell még mennünk, hogy elérjük a többségében muzulmán Szandzsák „fővárosát”, a 95%-ban muszlim Novi Pazart.

3. nap. Novi Pazar – Plavkovo – Rigómező – Pristina - Szkopje

Utunkat a korábbi szerb autonóm tartomány, Koszovó felé folytatjuk, amit mára a Föld 193 országából 111 már elismert önálló államként. A Szerbia által ideiglenesként kezelt határon Koszovó északi, szerb többségű részébe érünk, melynek hangsúlyozását szinte minden kanyarban láthatjuk. Koszovszka Mitrovicát , a szerbek elalbánosodó központját elhagyva albán és muzulmán többségű világba érünk. Pristina mellett terül el a csatáiról híres Rigómező, ahol felkeressük az I. rigómezei csata végén itt meggyilkolt I. Bajazid szultán türbéjét és a török múzeumot. Innen irány Koszovó fővárosa, a bő 200 ezer lakosú Pristina. A városközpontban végigmegyünk a sétálóutcán, felkeressük II. Mehmed szultán mecsetjét, a török óratornyot, Szkander bég és a kortárs albán függetlenségi politikusnak, Koszovó első elnökének, Ibrahim Rugovának a szobrát. Majd átsétálunk a még mindig épülő, de már felszentelt és használatba vett római katolikus székesegyházba, amelyet az albán származású calcuttai Szent Teréz tiszteletére szenteltek fel. A rendelkezésre álló időtől függő hosszúságú szabadprogram után továbbutazunk dél felé, majd belépünk Macedóniába. Szállásunk Szkopjében, a macedón fővárosban lesz.

4. nap. Szkopje - Ohrid

Reggeli után szkopjei városnézésre indulunk, ismerkedés az 1963-as földrengésben összedőlt város megmaradt török és keresztény emlékeivel és a Vardár-folyón átívelő középkori kőhíddal. Innen nyugatnak indulunk tovább. Áthaladunk Macedónia albán lakta vidékén, a muzulmán Tetovo mellett a katolikus Szent Teréz anyáról elnevezett autópályán, majd délnek fordulva átkelünk a Bisztra-hegységen és leérünk a Világörökségi Listán szereplő ohridi régióba. A fenséges Ohridi-tó területre a Balaton 2/3-a, de térfogatát tekintve annál 28-szor nagyobb. Ohrid városban a jellegzetes óvárosban sétálunk. A rengeteg látnivaló között felkeressük a Szent István királyunk korában épült csodálatos Szent Szófia bazilikát és az ohridi várat is, ami Szimeon bolgár cár idejében Bulgária székhelye volt. Visszasétálva a kikötőbe hajóra szállunk és sétahajózást teszünk az átlagosan 150 m mély tavon. A félpanziót is igénylő utasaink macedón zenés, jellegzetesen helyi vacsorával zárják a napot.

5. nap. Ohrid – Bitola – Krajnici - Leskovac

Reggeli után keletnek fordulunk. Átkelve az Illír- és Isztok-hegységek közötti hágón Bitolába érünk. Rövid pihenő a dél-macedóniai városban, majd továbbutazunk Prilep városán és a Babuna-Dren hágón át a Vardár-folyó völgyébe. Kavadarci városában az arra jelentkezők kb. 1 órás borkostoláson vesznek részt a híres macedón borászat egyik fellegvárában, a tikvesi pincészetben. A borkóstolásra nem jelentkezőknek ez alatt szabadprogram a kb. 30 ezres városkában. A jófajta déli borok ízlelése után északnak fordulunk. Utazás a Vardár-, majd a Pcsinya (Pčinja)-folyók völgyében Szerbiáig. Határátkelés után Leszkovácra (Leskovac) megyünk, itt lesz szállásunk.

6. nap. Leskovac – Nis - Budapest

Reggel Dél-Szerbia nagyvárosába, a kb. 200 ezer lakosú Nisbe megyünk. Látogatás a várban, majd felkeressük a hírhedt Koponya-tornyot (Ćele Kula), amelyet Hursid török pasa építtetett azoknak a szerb katonáknak a megnyúzott és kifőzött koponyáiból, akik a török uralom ellen fellázadtak, de a vesztes csegari csatában életüket vesztették. Rövid szabadprogram után hazaindulunk. Autópályán haladunk a Nagy-Morava-folyó, majd a Duna mentén. Belgrádtól már az ismert úton jövünk hazafelé. Budapestre érkezés az esti órákban.

Utunk térképen: