A cricovai pincészet

Aktuality
A cricovai pincészet

A cricovai pincészet

2018-03-09

(Moldáviát és benne a cricovai pincészetet Moldáviai körút - utazás az Etelközbe című utunk keresi fel.)

Moldávia egyik leghíresebb látványossága a főváros, Chisinau (Kisinyov, Kisjenő) közelében fekvő szőlész-borász, föld feletti és föld alatti város, a jó borairól méltán híres moldáv borászat központja. A vidékre évszázadok óta jellemző a bortermelés, a cári idők kisparaszti birtokait a bolsevik forradalom után is a nagyüzem, sőt, a hatalmas üzem váltotta fel.

A sztálini korszak megszokott módján kb. 10 ezer fogolyt dolgoztattak a föld alatt, hogy egyrészt a kitermelt kőből építsék a Moldáv Szocialista Szövetségi Köztársaság fővárosát, Kisinyovot, másrészt a kitermelt kövek helyén létrejöjjön a 130 km hosszú pince-labirintus, melyet ma már a bortermelésen kívül turisztikai célokra is nagyszerűen felhasználnak. Kis elektromos vonatokkal viszik a turistákat a labirintusban, megállóknál mutatják be a pezsgőkészítést, palackozást, moziban a borászat történetét, kiállítótermekben a világ híres embereinek itteni látogatásait és itt tartott borait, a borkóstolásokra meg sok teremből álló rendezvényközpontot alakítottak ki. Mindez szigorúan a föld alatt.

Lássuk a képeken!

A pénztár tornya:
Cricova

A bejárat:

A foldalatti labirintusban ilyen elektromos vonatokkal közlekedünk:

Utak a hordók rengetegében:

Boros és pezsgős palackok tárolása:

A borászat történeté földalatti moziban ismerhetjük meg:

A világ sok-sok híressége tárolja itt borát. Moldáviai borát éppúgy, mint máshonnan származót, így pl. jóféle magyar borok is akadnak a penészes, sokszor akár 50-60 éves palackokban. A pinerész a hírességek képeivel és boraival:

Vlagyimir Putyin borai:

A borkóstolókra a sajátos ízlésvilágú, ám parádés minőségben kivitelezett földalatti termekben kerül sor:
 Jöjjön velünk Cricovára!

 (Írásunkban segítségünkre volt Lengyel László moldáv útikönyve is.)