Erdei vasúttal a havasokban, festett kolostorok Moldvában

Erdély, Máramaros, Moldva

Program

1. nap: Nagyvárad – Válaszút – Bonchida – Szék

Találkozás a kora reggeli órákban Budapesten. Indulás után utazás rövid pihenőkkel, majd határátkelés Ártándnál. Látogatás a Szent László királyunk koponyacsontját is őrző püspökségi Székesegyházban. Átkelve a Király-hágon, majd Kolozsváron is csak áthaladva Válaszútra megyünk, ahol felkeressük a híres néprajzkutató, Kallós Zoltán által létrehozott múzeumot. Innen a közeli Bonchidára megyünk, a Bánffy család kastélyához, melyet „erdélyi Versailles”-ként is emlegetnek. A lenyűgöző épületegyüttestől a táncáról, viseletéről is híres Székre utazunk. Megnézzük az „székvárosi öreg templomot”, a tájházat, lehetőség nyílik széki ruhák felpróbálására. Szállás a faluban.

 

2. nap: Szamosújvár – Beszterce – Moldovica – Szucsevica

Reggel rövid utazás után megállunk Szamosújváron, az erdélyi örmények egyik központjában. lsmerkedés a barokk szerkezetű várossal, az örménykatolikus templommal, annak híres Rubens-képével. Megemlékezünk a szamosújvári börtön temetőjében nyugvó Rózsa Sándorról. A Nagy-Szamos, majd a Sajó völgyében haladva Somkerékre érkezünk: megcsodáljuk a gótikus református templomot és annak értékes Umling-bútorzatát. Következő látnivalónk Beszterce, az északi szászok egykori székvárosa, központjában az evangélikus templommal, melynek tornya Erdély egyik legmagasabb építménye. A várost elhagyva nekivágunk a Kárpátoknak. A Borgói- és a Kelemen-havasok között átkelünk a Borgói-hágón. Moldovicán a Világörökség részét képező festett ortodox kolostort és a tojásmúzeumot nézzük meg. Szállásunk Szucsevicán lesz.

 

3. nap: Szucsevica – Humor – Voronyec – Borsa

Folytatjuk a Világörökség részét képező festett kolostorok világában való elmélyülést. Elsőként a Szucsevica kolostort, majd a XVI. sz-i freskókkal díszített, erődfalakkal korbevett Humort keressük fel. A közelben levő voronyeci kolostort Moldva és saját fejedelemsége fénykorában emeltette Nagy István (Ştefan cel Mare). A templom épületét alapvetően meghatározza bámulatos külső festése, nevezetes „voronyeci kék” alapszíne. A Máramarosi-havasok déli nyúlványain át elindulunk nyugat felé, varázslatos tájon át. A Radnai-havasok alatt a Keleti-Kárpátok egyik legmagasabb átkelőjén, a Borsa-hágón keresztül érkezünk meg a Visó völgyébe Borsára.

 

4. nap: Felsővisó – Izakonyha – Jód – Koltó

Napunkat vonatozással kezdjük, első utunk a „Mokanica” gőzös felsővisói indulási helyéhez vezet, ahonnan a Vasér-folyó mentén a Máramarosi-havasok egyik vadregényes völgyébe utazunk. Az egyszerű, fapados szerelvényen utasaink visszazökkennek a máramarosi emberek monarchia-korabeli világába, csodálatos havasok között, bővízű patakok mentén utazunk. A végállomásnál levő pihenőhelyen alkalmunk lesz finom miccset, vagy más húsételt kóstolni. A vonat délutáni visszaérkezése után a szintén világörökségi listán szereplő máramarosi fatemplomokhoz megyünk: Jód, Izakonyha és (ha időnk engedi) Barcánfalva világa révén a román ortodoxia egy másik arcát ismerhetjük meg. A Gutin-hegységen átkelve Nagybányán át Koltóra utazunk.

 

5. nap: Nagybánya – Szatmárnémeti – Nagykároly

Reggeli után felkeressük a Teleki-kastélyt, ahol Petőfi és Szendrey Júlia töltötték mézesheteiket, megnézzük a kastélyban szépen berendezett múzeumot. Nagybányán meglátogatjuk a híres nagybányai festőiskola remekműveiben bővelkedő Képtárat, majd az Ásványmúzeumot, mely főleg a város környékéről származó csodaszép "bányavirágokkal" gyönyörködtet. Haza utunkban a következő állomásunk Szatmárnémeti: főtér, Püspöki székesegyház, Vécsey-ház (itt tárgyalták a szatmári béke pontjait). Innen kis kitérővel érjük el Magyarországot. Kaplonyban megtekintjük a Károlyi család sírboltját, majd Nagykárolyban a Károlyiak kastélyát. Vállalji határátkelés után érkezés Budapestre az esti órákban.

 

Indul a Mokanica


Időtartam

5 nap/4 éjszaka

Ellátás

reggeli (fakultatív félpanzió)

Utazás módja

Busszal

Árlista

kezdő dátum alapár státusza
2017. augusztus 2. 59.900 Ft/fő

Felárak

kezdő dátum szolgáltatás ár
2017. augusztus 2. BBP biztosítás 2.750 Ft/fő
2017. augusztus 2. egyágyas felár 14.000 Ft/fő
2017. augusztus 2. félpanziós felár 10.500 Ft/fő
2017. augusztus 2. útlemondási biztosítás 896 Ft/fő

Tudnivalók

Elhelyezés: Koltón faluturizmusban 2 ágyas szobákban fürdőszoba-használattal, Felsővisón és Sucevitán ***-os hotelben, Gernyeszegen színvonalas panzióban

Időpont: 2017. augusztus 2-6. (5 nap/4 éjszaka)

Utazás: kényelmes légkondicionált autóbusszal

Idegenvezetés: az utazás teljes tartama alatt

Ellátás: reggeli (fakultatív félpanzió)

Részvételi díj: 59 900 Ft/fő

Félpanziós felár: 10 500 Ft/fő

Egyágyas felár: 15 000 Ft/fő

Kötelező útlemondási biztosítás: 900 Ft/fő,

Kötelező baleset-, betegség-, poggyászbiztosítás: 2 750 Ft/fő.

A részvételi díj a vonatjegyet (53 RON/felnőtt, 43 RON/diák és nyugdíjas) valamint a belépőket (80 RON) nem tartalmazza!

Utunk térképen:


Hozzászólások

Valutaváltó

  Vétel Eladás
EUR 307.60 Ft 309.40 Ft
USD 274.10 Ft 276.90 Ft

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre és rendszeresen értesítjük aktuális akcióinkról.

Hirdetés
Transzferek