A Felső-Duna (II. rész.)

2017-04-19 17:38:00

Haladjunk tovább a Felső-Dunán felfelé! Kis leírásunk I. részében szóltunk a Duna szakaszairól, majd képzeletben elhajóztunk Pozsonytól Tullnig.

Természetesen valóságosan is elhajózhatunk Tullnig június 16-21. vagy szeptember 7-12. között. Tullnból (1965 fkm) elindulva távolodnak mögöttünk a Bécsi Erdő hegyei, közelednek a Waldviertel magaslatai. Átkelve az altenwörthi zsilipen hamarosan elérjük a Wachau fővárosát, Krems-et (2002 fkm).
Ízelítőül pár kép a szépséges, kb. 25 ezer lakosú városkáról.


A kremsi kikötő a Wachaut járó túristahajók forgalmas végállomása.

Tovább haladva a folyón felfelé a következő városka a kék tornyáról is híressé vált Dürnstein. Legfontosabb látnivalói a Dunára néző Ágoston-rendi kolostor és a hegytetőn terpeszkedő egykori vár romjai.


A parti sétány és az apátság tövében a híres és kiváló fagyizó egy meseházban.


A Wachau szőlővel, barackfákkal, erdőkkel borított hegyei között haladva jön Weißenkirchen, Spitz, majd Aggstein vára, melyet aggsbachi kikötéssel közelítünk meg. Aggsteinből a Wachau legcsodásabb panorámája tárul elénk.


Az egész Duna mente egyik legjellegzetesebb, egyik legszebb épülete Schönbühel kastélya. Magántulajdon, nem látogatható, így csak a vízről csodáljuk meg. Előtte nem sokkal van az egykori schönbüheli szervita kolostor. Ez látogatható, dunai teraszáról szép kilátás nyílik a folyamra.

Schönbühel után jön Melk, a Duna menti bencés apátságok leghíresebbike, Ausztria egyik "kötelező látnivalója". Melknél véget ér a Wachau, a folyón utazó ember zsilipel hajójával, majd beér a Nibelungengau Wachaunál szelídebb, de szintén szép vidékére. Nevét a részben ezen a környéken játszódó középkori, német, hősi eposzról, a Nibelung-énekről kapta. A bal parton Marbachnál a híres búcsújáró hely, Maria Taferl alatt hajózunk el, aztán elérjük Ybbs kedves városkáját, a látogatható Ybbs-persenbeugi zsilipet és a persenbeugi, Duna fölé magasodó ma is Habsburg uradalmi székhelyként várkastélyt.Az ybbsi zsilipen átkelve a Strudengauba érünk. A völgy összeszükül, mindkét oldalon kisebb hegyek magasodnak a Duna fölé. Az egykor félelmetesen száguldó víztömeg a duzzasztás óta megszelidült. A Wörthi-sziget alsó végénél Werfenstein várát csodálhatjuk meg, majd kikötünk a bájos városkában, Greinben. Itt a főtérre érdemes először felsétálni, pár perc csak a Dunától. A terecske egyik legszebb épülete a XVIII. században magtárolóból színházzá és városházzá alakított ház.


A városka fő látnivalója a Szász–Coburg–Gotha–Koháry család kastélya, melynek egy részében kastély és családtörténeti múzeum, egy részében hajózási múzeum van, a kastély többi része meg ma is az egykoron Portugáliának, Bulgáriának, Nagy-Britanniának, sőt, máig terjedően Belgiumnak királyokat adó család lakja.


 

 

 

 

 

 

Greinben hajóra szállva folytatjuk képzeletbeli utunkat a Felső-Dunán - leírásunk következő 3. részében.
Valóságus útjaink pedig június 16-21. és szeptember 7-12. között járnak er
re.

 

 

 

Valutaváltó

  Vétel Eladás
EUR 307.60 Ft 309.40 Ft
USD 274.10 Ft 276.90 Ft

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre és rendszeresen értesítjük aktuális akcióinkról.

Hirdetés
Transzferek